50 de ani de istorieAl patrulea deceniu

AL PATRULEA DECENIU: 1996 - 2006

Anul 1997, primul din deceniu al patrulea, va însemna o şansă ca facultatea să urce pe scara notorietăţii. Este anul finalizării programului Tempus II. La Craiova, după modelul francez, în luna iunie se confirmă existenţa Institutului de Administrare a Întreprinderilor.

I.A.I.-ul îşi va aduce contribuţia la apariţia mai multor centre de excelenţă: Centrul Regional Universitatea de Formare Continuă, Centrul de Dezvoltare de Aplicaţii Multimedia, Centrul E-learning de Instruire a Resurselor Umane din Regiunea Oltenia, Centrul Financiar-Bancar Tempus, Centrul de Economie şi Integrare Europeană. Corpul profesoral al facultăţii, integrat într-o structură amplă de cercetare ştiinţifică, se afirmă în competiţia granturilor lansate de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice în Învăţământul Superior (CNCSIS) şi a programelor propuse de Agenţia Regională de Dezvoltare Sud-Oltenia. În următorii ani, vor câştiga competiţia aproape 30 de programe de cercetare ştiinţifică.

IAI

După 1997, facultatea trece la înnoirea spațiilor de educaţie şi cercetare ştiinţifică. Pe baza veniturilor extrabugetare şi, în mai mică măsură, a sumelor primite din sponsorizări, au fost modernizate şi echipate cu tehnică de calcul laboratoarele de informatică, patru la număr, şi construite noi laboratoare, cum sunt: Laborator de simulări decizionale, Laborator de simulări financiar – bancare, Laborator de simulări financiar-contabile, Laborator de analiză, statistică şi previziune. De asemenea, în perioada 1997-2003, au fost reamenajate un amfiteatru pentru cursuri academice postuniversitare, un cabinet multimedia, un cabinet şi bibliotecă pentru studenţii de la specializarea ʺRelaţii economice internaţionaleʺ.

Anii 1998 şi 1999 ne provoacă să analizăm existenţa diferenţelor dintre câmpurile de manifestare ale învăţământului românesc şi occidental. Elaborăm planuri de învăţământ bazate pe un trunchi comun de discipline de studiu, pe folosirea Sistemului European de Credite Transferabile şi pe viziunea interdisciplinară a activităţilor didactice.

Până în anul 2001, structura învăţământului economic superior prezenta, în esenţă, lipsă de mobilitate şi genera specializări înguste, limitate. Apreciind conţinutul Declaraţiei de la Bologna, vom opta pentru o pregătire profesională largă la nivel de licenţă. În acest context, susţinem propriul model de licenţă în care, primele trei semestre să reprezinte trunchiul comun, iar următoarele trei să pregătească economişti în ştiinţe economice şi în ştiinţe de gestiune.

bologna

Într-o reuniune a Consiliului facultăţii ce va urma va fi analizată propunerea biroului ca facultatea să aibă un alt nume: Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Propunerea va fi validată de Senat şi aprobată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Din octombrie 2005 purtăm noul nume, dar în memoria studenţilor noştri cât şi a celor din afara facultăţii rămânem la numele neoficial I.S.E.

Modelul nostru de licenţă prezentat la reuniunea de la Piteşti îl vom regăsi, parţial în anul universitar 2005-2006, când Ministerul Educaţiei şi Cercetării adoptă şapte domenii de licenţă structurate pe 17 specializări. În ceea ce ne priveşte, suntem acreditaţi pentru toate domeniile de licenţă. În anul universitar 2005-2006, oferta educaţională a facultăţii la forma de învăţământ de zi, este constituită din nouă specializări: Management; Economia comerţului, turismului şi serviciilor; Marketing; Contabilitate şi informatică de gestiune; Finanţe şi bănci; Informatică economică; Statistică şi previziune economică; Relaţii economice internaţionale; Economie generală. La forma de învăţământ la distanţă, specializările acreditate sunt: Management; Contabilitate şi informatică de gestiune; Finanţe şi bănci; Relaţii economice internaţionale.

Masterul, cel de-al doilea ciclu în viziunea Procesului Bologna, a fost lansat încă din 1998 odată cu studiile aprofundate. Până în anul universitar 2003-2004, facultatea va avea un singur program de master ʺAdministrarea afacerilorʺ. În perioada 2004-2006, va dezvolta alte 15 programe de master: Administrarea afacerilor; Analiza diagnostic şi evaluarea afacerilor; Analiza statistică a fenomenelor social-economice; Contabilitatea şi administrarea întreprinderii; Economie europeană; Finanţe şi administrarea afacerilor; International Business Management; Management financiar-bancar; Management şi audit contabil; Managementul organizaţiilor publice; Managementul proiectelor europene; Managementul şi dezvoltarea resurselor umane; Marketing aplicat; Strategii manageriale în finanţe publice şi asigurări; Tehnologii ale informaţiei economice şi comunicaţiilor.

40deani

Şcoala de Studii Doctorale în Ştiinţe Economice devine, din anul universitar 2005-2006, o realitate la Universitatea din Craiova.

 În octombrie 2004, Universitatea din Craiova, realizează o fuziune prin absorbţie cu Universitatea ʺGheorghe Anghelʺ din Drobeta Turnu-Severin. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, care tocmai îşi schimbase numele la 1 octombrie 2005, preia atât Facultatea de Ştiinţe Economice din Drobeta Turnu-Severin, cât şi Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii ʺGheorghe Anghelʺ.

La sfârşitul celui de-al patrulea deceniu, facultatea numără 7234 de studenţi la licenţă, 2180 studenţi în programele de master şi 103 doctoranzi. Corpul profesoral este reprezentat de 139 cadre didactice: profesori 45, conferenţiari 27, lectori 50, asistenţi 13 şi 4 preparatori. Au titlul de doctor în economie 107 cadre didactice.

Anterior: Al treilea deceniu: 1986 - 1996 Urmează: Al cincilea deceniu: 2006 - 2016